Nederzettingssporen uit de Late IJzertijd

Vervolg artikel 25 juni

Voorts werden sporen gevonden van enkele eenschepige ge­bouwstructuren van ca. 3 meter x 1,75 meter welke – ondanks de aanwezig­heid van een haardplaats binnen een van de plattegronden (sp. 483) – be­zwaarlijk als ‘woonhuizen’ kunnen worden geïnterpreteerd.

Verspreid over het nederzettingsterrein liggen verder zes diepere kuilen met een komvormig of cilindrisch profiel en een vlakke bodem.  Waarschijnlijk betreft het hier silo’s of voorraadkuilen, gebruikt voor graanopslag. De grootste kuil (839) ligt voor de helft binnen een vierpalenstructuur. De meeste kuilen zijn secundair met nederzettingsafval gevuld. In één geval werd op de bodem nog een compacte laag verkoold graan en wat houtskool aangetroffen. De aanwezigheid van een roodbruin verbrande zand­laag onder de kuilbodem wijst erop dat het graan hier in situ is verkoold. Bo­tanisch onderzoek wees uit dat het gaat om een vrij schone graanvoorraad be­staande uit ongeveer 60% emmertarwe en 40% bedekte gerst (determinatie A. Vanderhoeven).

Het vondstmateriaal – deels losse vondsten, deels vondsten uit sporen – uit dit nederzettingscomplex is vrij homogeen van karakter en kan in de Late IJzertijd worden gedateerd.

Onder de enkele duizenden aardewerkfragmentenstructuren aangetrof­fen van zes en vier palen, die doorgaans als voorraadschuurtjes worden geïnterpreteerd. Keramiek met wand­versiering is zeldzaam; slechts enkele scherven hebben een decoratie van losse groeflijnen of nagelindrukken en twee een kamstreek-versiering. Ook randver­siering ontbreekt vrijwel geheel. Een omvangrijk gesloten vondstcomplex is af­komstig uit de opvulling van de reeds genoemde voorraadkuil 839. Ondermeer enkele fragmenten tefriet (ongetwijfeld van een maalsteen), scherven van kustaardewerk en twee fragmenten van glazen La Tène-armbanden. Reeds eerder waren op dit perceel en het oostelijk aangren­zende terrein zeven fragmenten van gelijksoortige armbanden verzameld door Martin van Rooy; deze stukken, waaronder een 7-ribbig exemplaar van kobalt­blauw glas, bevinden zich thans in de collectie van het Bonnefanten- museum te Maastricht (met als vindplaats ‘Oostrum-Pauwweg’)

Wordt vervolgd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *