Home Activiteiten Beleid Doelstelling   Nieuws Ons lokaal Organisatie RooyNet     Contact



 

Nieuws

Bestuurswisseling:
Tijdens de bestuursvergadering van Stichting Ald Oeldere op vrijdag 7 januari 2022 heeft Hay Rongen het voorzitterschap van Stichting Ald Oeldere overgedragen aan Jeanne Nelissen-Classens.
Leo Philipsen heeft de bestuursfunctie van penningmeester van Jeanne overgenomen.



Nieuwe gedenkplaat:
Er is een nieuwe gedenkplaat van de gedeporteerden geplaatst op het oorlogsmonument aan de Deputé Petersstraat in Oirlo.


40-jarig jubileum:
De activiteiten, die gepland staan i.v.m. het 40-jarig jubileum van de Stichting Ald Oeldere in december 2020 vinden vanwege de coronamaatregelen niet plaats.

Website:
In oktober ging onze eigen website online.

Oproep:
Oproep aan alle Oirlonaren die als militair gediend hebben tijdens de Koude Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de rust terug in Europa en begon men aan de wederopbouw. Maar al snel ontstonden er spanningen tussen de communistische en de kapitalistische wereldmachten. De term “Koude Oorlog” (1947-1991) werd het eerst gebruikt door de Engelse schrijver George Orwell in 1945. De militaire dienstplicht, die in 1810 in Nederland werd ingevoerd, werd als vanzelfsprekend gezien; eigenlijk had je geen keuze, het was gewoon je plicht. Tijdens de periode van de ‘Koude Oorlog’ hebben honderdduizenden mannen in Nederland hun dienstplicht moeten vervullen; sommigen 20 of 18 maanden, sommigen 14 maanden. Over de Oirlose mannen die tijdens de Koude Oorlog hebben gediend is nog niets gedocumen- teerd. Ik wil dit graag in kaart brengen, maar dat kan ik niet zonder jouw hulp en toestemming. Zie het ook als een eerbetoon voor de tijd die jij voor het vaderland hebt gediend.
Was jij dienstplichtig, KVV’er, Technisch Specialist of beroepsmilitair? Of ken jij iemand die gediend heeft in de periode 1947-1997? Dan wil ik daar graag met je over praten. Weet jij nog wat jouw lichting was en bij welk onderdeel je zat, welk jaar? Was jij zandhaas, tankboer, verbindelaar, of zat je bij de Luchtmacht, de Marine of de Marechaussee? Neem vrijblijvend contact op met:
Toon Swinkels,  vrijwilliger Stichting Ald Oeldere,
telefoon: 0478-571464 of 06-53322306.

Woonhuizen Oirlo:
Oud-Oirlonaar Leo Rongen uit Maasbree heeft een naslagwerk gemaakt van de woonhuizen over de periode 1812-1940.


Fiets- en wandelroute
:
In juli 2020 is de fiets- en wandelroute langs de Oirlose dorpsgrens, die in 2017 werd geopend, aangepast. Langs de fiets- en wandelroute zijn drie van de twaalf routebordjes verwijderd. Twee informatieborden werden verplaatst. Het traject langs de Rieversweg is komen te vervallen. De route loopt vanaf Klein Oirlo door tot aan de Castenrayseweg. Voor de volledige fiets- en wandelroute, kunt
u hier klikken .

 

 

© 2020-2022 Stichting Ald Oeldere Alle rechten voorbehouden.